YALAN

Eski Sözcü Murat Ongun ve Ekrem İmamoğlu Yalanları

Eski Sözcü Murat Ongun ve Ekrem İmamoğlu Yalanları

 

İBB Sözcülüğü makamı elinden alınan Murat Ongun ve İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yalanlarını sizler için bir araya topladık.

Sosyal medyada büyük yankı uyandıran gündem Atatürk Havalimanına park yapılacak olmasıydı geçtiğimiz haftalarda. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 2019 yılında katıldığı FOX TV yayınında “Bizim için İstanbul’un en önemli önceliği yeşil alan” demişti. Aynı Ekrem İmamoğlu Atatürk Havalimanı arazine yapılacak Türkiye’nin en büyük millet bahçesi projesi sona yaklaştığında bu sefer fikrini değiştirdi: “Atatürk Havalimanını 2023 sonrası açacağız.”  diyerek kendisiyle çelişkili açıklamalar yapmaya devam etti. Yeşil alan projesine ise onay vermedi.

Bu konuda en az kendisi kadar yetenekli eski sözcüsü Murat Ongun’un  İstanbul’daki yoğun kar yağışı döneminde kar tatili yaptığı ortaya çıkmıştı. Üstelik kendisi tatildeyken “Evinizde oturduğunuz yerden çalışan insanları eleştiriyorsunuz.” açıklamasında bulunmuştu. CHP’li Ongun yaptığı bu tatili unutturmak için bilgilerinin paylaşıldığı iddia etmişti. Hatta THY Basın Müşaviri Yahya Üstün’e suç duyurusunda bulunacağını belirtmişti. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün ise iddiları net bir dille yalanladı.

Murat Ongun, sosyal medya gündemini uzun süre meşgul eden Fazilet Durağı ile ilgili yapmış olduğu gerçek dışı açıklamalarıyla kalmıştı. Türkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında tedbirler hızla alınırken, İETT'de çekilen görüntüler sosyal medyada büyük tartışma konusu olmuştu. Vatandaşın sosyal mesafe kuralına aykırı olarak insan taşındığı o görüntülerle ilgili İBB Sözcüsü Murat Ongun, “Organize bir operasyon” diyerek komplo planı olduğu imasında bulunmuştu .  Daha sonrasında ise “Geçen hafta aynı otobüste 1 kişi vardı.” sözlerini de ekleyerek oldukça iddialı konuşmuştu. Ongun'un işaret ettiği 22 Mart 2020 tarihine dair otobüs görüntüleri bu iddiayı açık bir şekilde yalanlamıştı. Bu görüntülerden sonra aynı Ongun CHP yandaşı medya Halk TV’ye verdiği röportajda;  “Yalan söylemedim. Veriler hatalı geldi.” diyerek kendini aklamaya çalışmıştı. Tüm bu çelişkilerin yanı sıra yalanını kabul etmesine rağmen söz konusu "iftira" İBB'nin resmi sitesindeki yerini hala koruyor.

 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından “Belli ki yapamadıkları metroları yapmak, altyapı yatırımlarını tamamlamak yetmemiş.” yazarak iddialı bir gündem oluşturmuştu. Fakat işin aslına bakıldığı zaman;

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı aslında İBB’nin görevi olduğu halde yapmadığı 7 metro inşaatını kendisi tamamlıyor. Yani İBB’nin görevini aslında Altyapı Bakanlığı üstleniyor. Bu 7 metro hattının 2023 yılında tamamlanacağı Bakanlık tarafından paylaşılan bilgiler arasında.

 İBB’nin ve başarısızlıkla sonuçlandırdığı müsilaj temizliği diğer bir gündem olarak sosyal medyada oldukça ses getirmişti. Denizlerin kirliliği vatandaşlar tarafından çokça paylaşılarak tepki toplamıştı. Hal vaziyet daha kötüye gitmesin diye Çevre, Şehircilik ve Bakanlığı duruma el atmıştı. Çevre, Şehircilik ve Bakanlığı web sitesinde aşama aşama bu temizlik hakkında bilgilendirme yapmıştı.

 Çam ve Sakura Şehir Hastanesi İstanbul gündemini oldukça meşgul etmişti. Hastanenin yapımı bittiği halde yolları belediye tarafından yapılmamıştı. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin yol yapımını da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı devralarak tamamlamıştı. Ekrem İmamoğlu da İBB’nin yapması gereken yolu Ulaştırma Bakanlığı yaptığı için bakanlığa teşekkür etmişti.

 

CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun Sözcüsü Murat Ongun, iptal ettikleri metro hattınını örtbas etmek için, ABD’li CNN’i de etiketleyerek iddialı bir tweet atmıştı. “O bir metro hattı değil. Yıllar önce kazılmış 30 metre derinliğinde bir çukur”  Ongun’a göre İBB araçları öylesine bir çukura beton döktüklerini iddia etmişti Sancaktepe metrosu için. Fakat bölgede “Hastane-Sarıgazi-Çekmeköy-Taşdelen-Yenidoğan Metro Hattı İnşaatı” yazılı levhalar iddiaları yalanlamıştı.

 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından 2014’te çekilen fotoğrafı 2020’de çekilmiş gibi paylaşmıştı. İBB Başkanı “Nasıl başladı?-Nasıl bitti?” şeklinde bir algı çalışması ile servis etti görseli. Paylaşılan görsel Milliyet Gazetesi’nin 2014 yılında yapmış olduğu bir habere ait.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu "Kurbağalıdere'de şimdi balıklar yüzüyor." paylaşımı da yapmıştı yine kendisi yapmış başarmış gibi göstererek. Fakat 2020 yılında yapılan çalışma ile değil, 2012 yılında başlatılan ıslah çalışmalarıyla bugünkü haline geldi bahsedilen dere.

 

 

Gazeteci Nedim Şener 300 tane yardım kartının PKK'lı ailelere dağıtıldığı iddiasını attı ortaya. Ekrem İmamoğlu'nun eski sözcüsü Murat Ongun ise“335 sayfalık iddianamede böyle bir bilgi yok. “Yüzlerce yardım kartı” ifadeni ispat etmeni bekleyeceğiz Nedim Şener” diyerek tweet atmıştı. Fakat gelin görün ki Murat Ongun'un bu seferki yalanı sadece 23 dakika sürmüştü.

Gazeteci Nedim Şener,  bahsedildiği gibi iddianameye göre İBB'nin 300 tane yardım kartını PKK'lı ailelere dağıttığını ispatlamıştı.

 

 

Bu iddia da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ait. Kendisi yasaklanmış olan bir tiyatro oyunu ile ilgili algı çalışması yürütmeye çalıştı. Yasaklanmış olan bir Kürtçe Tiyatro oyunu söz konusu hale gelmişti. Ekrem İmamoğlu ise “Türkçe -Kürtçe ne fark eder ki? Oyun Kürtçe olduğu için yasaklanıyor!” şeklinde bir algı oluşturmaya çalışmıştı. Fakat bahsedilen oyun Kürtçe olduğu için yasaklanmamıştı. Oyunun asıl yasaklanma nedeni PKK propagandası yapılmış olmasıydı. Geçtiğimiz günlerde de benzer iddiayı Kemal Kılıçdaroğlu attı ortaya. “Şarkıcı Aynur’un konserini Ak Partili belediye engelledi” diyerek algı oluşturmaya ve milleti kışkırtmaya çalışmıştı. Fakat gelin görün ki bu konser de bahsedilen şarkıcının da konseri yine terör örgütü ve yandaşlarını öven cinsten atmış olduğu tweetler nedeniyle kaldırıldı.

 

CHP'li Murat Ongun bu kez de KYK yurtlarının yemeklerini yerip İBB yurtlarına övgüler yağdırarak algı çalışmasına imza atmıştı. İşte KYK’da 13 lira olan tabak ve İBB yurtlarında ücretsiz dağıtılan yemek diyerek görsel karşılaştırması yapmış kendisi. Fakat KYK yurdu öğrencileri yemeklerinin ortalama fiyatının 2TL-2,50 TL olduğunu söyleyerek kendi tabaklarının görsellerini eklemişti bu tweetin altına ve hiçbir görseldeki yemek Sözcü Ongun’un paylaştığı KYK tabağına benzer değildiAyrıca fiyatları da bahsedilen tutar değildi.

 

CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun belediyesinin filosu ile ilgili iddiaları sosyal medyada yerini aldı. İddialar "İBB’nin yaklaşık 9-10 yıldır yenilenmeyen, gerçekten kötü bir filosu var." Şeklindeydi. Fakat  üç sene önce bambaşka başlıklar atılmıştı aynı filolarla ilgili medya kuruluşları tarafından. 2018 yılında yani İBB yönetiminin değiştiği tarihte İETT en genç filoya sahip filolardandı. “EN GENÇ FİLO” başlıkları sosyal medyanın gündemindeydi.

 

Benzeri bir iddia da Ekrem İmamoğlu’ndan gelmişti.  İBB Başkanı “İstanbul Havalimanı’na yardım etme teklifinde bulunduk ama ihtiyacımız yok deyip reddettiler.” iddiası atmıştı ortaya. İGA (İstanbul Grand Airport) CEO’su Kadri Samsunlu: “Bize ulaşan bir telefon olmadı." diyerek bir haber kanalında iddiayı çok net bir dille yalanlamıştı.

 

 “Liyakat çok güzel bir şey.” başlıklarıyla tweetler atan İBB Başkanı belediyesinin çalışanları araştırıldığında sözleriyle çelişen durumlara rastlandı.

Kendisi ilk olarak İyi Parti Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Emir Sami İşmen’i Beltur A.Ş.’de Genel Müdür Yardımcısı olarak atamıştı. Daha sonrasında İşmen tarafından teşekkür tweetleri atıldı kendisine. Partililer de   sosyal medya üzerinden tebriklerini eksik etmedi.

Sonrasında İyi Parti Kurucularından Ahmet Can Buğday, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin güvenlik şirketi İSTGÜVEN A.Ş.’nin Genel Müdürü olmuştu. Meral Akşener'de Ekrem İmamoğlu'na minnetini onu Fatih Sultan Mehmet Han'a benzeterek göstermişti.

 İYİ Parti’den Gümüşhane Belediye Başkan Adayı olan ancak seçilemeyen Mustafa Canlı, İmamoğlu koltuğa oturur oturmaz İSTAÇ A.Ş. Genel Müdürü olarak atanmıştı.

Sadece İyi Parti ile sınırlı kalmamıştı bu durum. Yerel seçimlerde başarısız olan Belediye Başkan Adayları İBB’deki makamları hazırlandı.  Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Özgen Nama, Halk Ekmek A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu.

CHP Ümraniye İlçe Başkanı Cafer Aktürk, 31 Mart seçimlerinde vaadini yerine getiremeyerek Ümraniye’nin “kaderini değiştiremedi.” Kendisi hızla yükselmişti. Şahıs Şehir Hatları A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu.

 

KONUYA İLİŞKİN YOUTUBE VİDEO LİNKİMİZ: https://www.youtube.com/watch?v=9rg6NtmigxA

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir