YALAN

CHP'li Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın İddialarına Bakanlıktan Yanıt

CHP'li Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın İddialarına Bakanlıktan Yanıt

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın iddialarına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yanıtladı:

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın araç kiralama ihalelerinin; Kamu İhale Kanunu’nun 21/b düzenlemesi kapsamında yaptığına dikkat çekerek, “Ne yazık ki halktan toplanan vergilerle oluşturulan bütçe, kamu yararı gözetmeksizin yandaşların ceplerine aktarılıyor” iddialarında bulundu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın araç kiralama ihalelerini; “afet, sel, deprem gibi olağanüstü durumlarda kullanılan Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesine göre yapıldığını” belirtti. 

Söz konusu duruma, “Hem milyonlarca liralık araç kiralıyorsunuz. Hem de bunu istisnai yöntemle ihale ediyorsunuz” ifadeleriyle tepki gösteren Başarır, şunları söyledi:

Niye bu ihaleyi şeffaf yapmıyorsunuz? Neden birden fazla firma ihaleye girmiyor. 21/b nedir? Sel, deprem, felaket durumlarında; acil durumlarda onarılması güç durumlar yaratılmasın diye ihale açılmasıdır. Bu lüks araçlarla ilgili ne aceleniz var? Neden? Bu para halkın parası. Bu bütçe halkın vergilerinden oluşturulan bütçe. Böyle şey olur mu? Gerçekten anlamakta zorluk çekiyoruz artık. Aldığınız milyonlarca liralık makam arabası, keyfiniz için alıyorsunuz; milyarca liralık araba kiralanıyor, tam bir makam arabası cenneti olmuş ve bunu 21/b’ye göre yapıyorsunuz. Olmaz. Türkiye’yi şeffaflık, hukuk, ihalelerin aleni bir şekilde yapılması kurtarır. İşte insanların durumu ortada. Memura, işçiye, köylüye, öğrenciye kör olarak bakıyorsunuz. Ama ne yazık ki keyfiniz için yaptığınız araç ihalelerini 21/b ile yapıyorsunuz. Ben orman yangınları için helikopter, uçak kiralamalarında 21/b’yi beklerdim, sel felaketlerinde beklerdim; araç gereçler için. Ama o arka koltukta oturduğunuz, milyonlarca liralık araçları 21/b’ye göre ihaleye çıkarmanız, bir utanç meselesidir.”

 

Bakanlık yaptığı açıklamada; İftira ve çarpıtmalar için hukuk yoluna gidileceğinin altını çizdi.

 

Söz konusu ihalelerin hiçbir firmanın teklif vermemesi nedeniyle iptal edildiği hatırlatılan açıklamada, "Bu durum üzerine, son ihalede kiralanan araçların süresi dolacağından, bakanlık hizmetlerinin aksamadan devam etmesi için geçici kiralama yapılma zarureti hasıl olmuştur. Bu ihaleler de tamamen kanuna uygun şekilde 21/b kapsamında hızlıca gerçekleştirilmiştir. Bu geçici süreden sonra, 14 Temmuzda gerçekleşen 19/a kapsamındaki üçüncü açık ihaleye firmalar teklif vermiş ve 28 aylık kiralama gerçekleşmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Bakanlığın taşra teşkilatının hizmet aracı kiralama işinin ise yine aynı şekilde 19/a kapsamında açık ihale yöntemiyle gerçekleştirildiği ancak ihale sürecinde Kamu İhale Kurumuna yapılan itirazdan dolayı yine bakanlık hizmetlerinin aksamaması için 21/b yöntemiyle 2 aylık geçici kiralama yapıldığı aktarıldı.

İlgili itirazın sonuçlanması neticesinde ilk yapılan açık ihale kapsamındaki kiralama hizmetinin devam ettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Özetle bakanlığımızın 21/b kapsamında gerçekleştirdiği ve kısıtlı süreyi kapsayan ihaleler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın doğrudan kamu hizmetlerine dokunan işlerinin aksamaması için yukarıda belirtilen zaruri haller nedeniyle yapılmış olup, bu işlemlerin hepsi kanuna uygundur. Yukarda ismi zikredilen milletvekili, beyanatlarında "Ne yazık ki halktan toplanan vergilerle oluşturulan bütçe, kamu yararı gözetmeksizin yandaşların ceplerine aktarılıyor" ve "21/b usulüyle yapılan ihalelerin aynı firmalara verilmesi tesadüf müdür?" şeklinde ifadeler kullanmıştır. Bakanlığımızın, yürüttüğü faaliyetleri sekteye uğratmamak için yasal mevzuata uygun olarak zorunluluktan dolayı 21/b usulü ile gerçekleştirdiği ihaleler incelendiğinde yüklenicilerin aynı firma olmadığı açıkça görülecektir."

Süre kısıtı sebebiyle geçici süreyle yapılmak zorunda kalınan ihalelerin "yandaşların ceplerine para aktarılıyor" şeklinde yorumlanmasının alçak bir iftira olduğu, tüm bu çarpıtmalar için hukuk yoluna gidileceği belirtilen açıklamada, "Bakanlık olarak alt segment ve yerli araç kullanımına özen gösterildiği, bu hassasiyetin başta Sayın Bakanımız tarafından gözetildiği kamuoyu tarafından yakından bilinmekteyken, bahsi geçen milletvekilinin açıklamaları kamuoyunu yanıltmaktan başka bir amaç taşımamaktadır." ifadesine yer verildi.

 

 

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir