Wikimedia Vakfı tarafından 2001 yılında hizmete sunulan “Wikipedia” isteyen herkesin katkıda bulunabildiği, ücretsiz bir internet ansiklopedisi olarak biliniyor. Dünyanın en büyük internet ansiklopedilerinden biri olan Wikipedia’nın başı, muhtevasında bulunan içeriklerden dolayı sık sık ağrıyor.
Wikipedia 29 Nisan 2017 tarihinde Türkiye’de [Office1] erişime yasaklandı. Siteye konulan erişim engeline malum kesim tarafından karşı çıkıldı. Uygulanan erişim yasağının sansür olduğu ve özgürlükleri engellemeye yönelik bir adım olduğu ileri sürüldü. Wikipedia’da tehlikeli hiçbir içeriğin bulunmadığı; buna rağmen hükümet tarafından engellenerek bilgiye erişim özgürlüğünün kısıtlandığı iddia edildi. Hükümet baskıcı ve sansürcü olmakla suçlandı.
16 Ocak 2018 tarihinde Wikipedia yetkilisi Katherina Maher, Wikipedia’nın Türkiye’nin istediği içerikleri düzeltmesine rağmen erişim engelinin devam ettiğini belirten bir Twitter paylaşımında bulundu. Bunun ardından Türkiye’nin istediği değişiklerin yapılmasına rağmen Wikipedia’yı açmayarak özgürlükleri kısıtladığına yönelik birçok iddia ortaya atıldı.
BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) yaptığı açıklamada, Wikipedia’nın Türkiye’yi bazı terör grupları ile aynı zeminde gösterdiği ve bazı içeriklerinde teröre destek veren ifadeler bulundurduğu gerekçesiyle uyardığını bildirdi. Erişim engelinin de Wikipedia’nın bu uyarılara cevap vermemesi üzerine konulduğu açıklandı. Wikipedia’da bulunan bazı makalelerde Türkiye DAEŞ terör örgütüyle ilişkili olarak gösteriliyor. Ayrıca, Türkiye’nin mücadele ettiği terör unsurlarına Wikipedia’da çeşitli güzellemeler yapılıyor; destek veriliyor. Erişim engelinin özgürlükleri kısıtlamak için yapıldığına dair iddialar gerçeği yansıtmıyor.
Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde göstermeye çalışan içerikler ile ilgili, yetkili mercilerin talebi üzerine 5651 sayılı Kanunun 8/A maddesine göre erişimin engelleme tedbiri uygulanmış ve bu tedbir Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliğinin kararı ile onaylanmıştır.
Wikipedia direktörü Katherine Maher’in, Türkiye’nin istediği içeriklerin değiştirildiğine yönelik iddiası gerçek dışıdır. BTK 17 Ocak 2018 tarihinde yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye hakkında kabul edilemeyecek iddiaların hala Wikipedia’da bulunduğunu ve bunların tüm uyarılara rağmen kaldırılmadığı belirtti. Wikipedia kendi politikaları ile uyuşmayan bu ifadeleri kaldırmayarak Türkiye’ye iftira atılmasına zemin hazırlamaya devam ediyor.
Doğru Haber Linkleri: BTK
Yalan Haber Linkleri: Katherine Maher