Hurşit Külter isimli Kürt siyasetçiden, PKK’yla bağı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamadığı iddia edildi.
Evrensel, Diken, Demokrat Haber, Birgün ve T24 gibi haber portalları sıkça “Hurşit Külter nerede?” sorusunun sorulduğu haberler yaptı. İçişleri Bakanlığı’ndan Külter’in nerede olduğunu derhal açıklamasını isteyen bir dilekçe 17.792 kez imzalandı.
Hurşit Külter gözaltında kaybolduğu iddia edilen günden 133 gün sonra Irak’ın Kerkük şehrinde ortaya çıktı. Diken'in haberine göre Külter ilk açıklamasında “13 gün bir binanın bodrumunda gözaltında tutuldum, işkence gördüm. Bir yolunu bulup kaçtım, iki ayda buraya geldim.” dedi. Külter’in, ellerinden kaçtığını iddia ettiği polisler ise halk arasında kısaca “özel harekat” olarak bilinen Özel Harekat Daire Başkanlığı biriminde görev yapmakta.
Uluslararası medya organları da Külter’in gözaltında kaybolduğu iddiasına kayıtsız kalmadı. Zia Weise gibi yazarlar Türkiye devletini suçladı. Foreign Policy’de yayınlanan makalesinde Weise “Türkiye’nin Kürtlere karşı yürüttüğü savaş karanlıklarda devam ediyor.” yazdı.
Külter’in Irak’ta ortaya çıkmasının ardından Weise aynı kuruluşta ikinci bir makale kaleme aldı. Fakat Zia Weise bu sefer Külter hakkında “Îzahatı tatmin edici olmak için fazla muğlâk.” ifadesini kullandı.
Sabrina Tavernise New York Times’da yayınlanan makalesinde Külter meselesini kastederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “iktidara alt etmek için geldiği eski liderlerin kötü alışkanlıklarını benimsemek”le suçladı.
Meseleye ilgi gösteren bir başka yabancı gazeteci ise Chase Winter’dı. Winter’ın Deutsche Welle’de (DW) Hurşit Külter hakkında yazdığı haberin başlığı “Türkiye’nin Kürtlere açtı ‘kirli savaş’ın geri dönüşü” idi. Külter ortaya çıktıktan sonra DW haberi sildi ve meseleyle ilgili başka bir şey yayınlamadı.