Cumhuriyet Gazetesi 19 Şubat 2016 tarihinde bir haber yayınladı. Haberde, Doğu ve Güneydogu'daki sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek için yürüyüş düzenleyen vatandaşlara polisin saldırdığı ve bunun üzerine Gazi Cemevi'ne sığınan vatandaşlara polisin gaz bombası ve gerçek mermilerle ateş ettiği iddia edildi.
Ancak, sosyal medyada bazı kullanıcıların paylaştığı görüntüler, Cumhuriyet'in iddiasının aksine herhangi bir sivil protesto olmadığını gösteriyordu. Görüntüde, sokaklara molotof atan, ellerindeki silahlarla Cemevi'nden polise ateş açan yüzü maskeli göstericiler seçiliyordu. Bir diğer görüntüde ise asayişi sağlamaya çalışan polis araçlarına yukarıdan molotof bombası atıldığı görülüyordu.
Buna göre Cumhuriyet "Polis Cemevi'ne sığınan yurttaşlara saldırdı" haberiyle, göstericilerin sivil olduğunu, polisin de sivillere saldırdığını gerçek dışı bir uslupla haberleştirmiş ve yalan bir habere imza atmıştır.
Olay anına ait görüntüler
DHKP-C'lilerin Gazi Cem Evinden Polise Ateş Ettikleri Anlar
Polis Araçlarına Molotof Bombası Atıldığı Anlar
Gazi'de TOMA'ya Parça Tesirli Bomba Atıldığı Anlar
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia. Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.
Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.
KARDEŞ PROJE
Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.