YALAN

Cumhuriyet'in “FETÖ’den Gözaltına Alınan Gökhan Açıkkollu’nun Suçsuzluğu İspatlandı” Yalanı

Cumhuriyet gazetesi
Cumhuriyet gazetesi

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan FETÖ’ye yönelik bir soruşturma kapsamında Ümraniye Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmeni Gökhan Açıkkollu İstanbul Terörle Mücadele ekipleri tarafından 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alındı.

Gökhan Açıkkollu gözaltına alınmasından kısa bir süre sonra 5 Ağustos 2016 tarihinde rahatsızlanarak kaldırıldığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Medyada Gökhan Açıkkollu’nun gözaltında bulunduğu sürede işkenceye uğradığı ve bu sebeple hayatını kaybettiğine yönelik iddialar gündeme getirilse de Adli Tıp Kurumu Gökhan Açıkkollu’nun kalp krizi sebebiyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

27 Şubat 2018 tarihinde Cumhuriyet gazetesi tarafından yapılan bir haberde Gökhan Açıkkollu’nun ölümünden 1,5 yıl sonra suçsuz olduğunun kanıtlandığı ve göreve iadesinin yapıldığı iddiasıyla bir haber yapıldı. Haberde Gökhan Açıkkollu’nun işkence sonucu hayatını kaybettiği iddiası da yinelendi. Yanlış yargılama sonucunda bir öğretmenin görevinden uzaklaştırıldığı ve bunun 1,5 yıl sonra ortaya çıktığı iddia edildi. 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan Gökhan Açıkkollu’nun işkence nedeniyle hayatını kaybettiğine yönelik iddialar gerçeği yansıtmıyor. Adli Tıp Kurumu hazırladığı raporda Gökhan Açıkkolu’nun ölüm sebebinin kalp krizi olduğunu ortaya koydu. Açıkkollu’nun FETÖ’nün mahrem imamı olduğu ve kriptolu haberleşme uygulaması “ByLock” kullanıcısı olduğu mahkemece kesin verilerle kanıtlandı.

Emniyet’teki FETÖ yapılanmasına ilişkin belgeler incelendiğinde Gökhan Açıkkollu’nun 2005 yılında mahrem imam olduğu 2013 yılında ise İstanbul bölgesine “atandığı” tespit edildi. Ayrıca, Habib Ertürk isimli FETÖ üyesi ifadesinde Gökhan Açıkkollu ile ByLock üzerinden haberleştiklerini ve örgüt yapılanması içerisinde Açıkkollu’dan kendisinin sorumlu olduğunu itiraf etti.

Yozgat Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 2017/87 esas sayılı FETÖ davasında 11 Nisan 2017 günü ifade veren Komiser Yardımcısı Mustafa Akmaz'ın da Gökhan Açıkkollu'dan "Konya ilinde Komiser Yardımcısı olarak çalışırken sohbet abimdi" diye bahsettiği belirlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Gökhan Açıkkollu’nun FETÖ’nün mahrem imamı olduğunu somut delillerle tespit etti. Açıkkollu hakkında 'Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' suçlamasıyla yürütülen soruşturmanın delil yetersizliğinden değil şüphelinin ölümü sebebiyle takipsizlikle sonuçlandığı da saptandı.

Konuyla alakalı Twitter hesabından açıklama yapan MEB müsteşarı Yusuf Tekin darbe girişiminin ardından gözaltında rahatsızlanıp hayatını kaybeden Gökhan Açıkkollu'nun 'aklanmadığını' açıkladı.

Doğru Haber Linkleri: Sabah

Yalan Haber Linkleri: Cumhuriyet, Twitter

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir