İstanbul’da yapımı devam eden 3. havalimanı projesinin inşaatına 2015 yılının Mayıs ayında başlandı. Yapımında 30 bin personelin çalıştığı proje Dünya’nın en büyük havalimanlarından birisi olacak. Yaklaşık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanı projesi için çalışmalar aralıksız devam ediyor.
Cumhuriyet gazetesi 12 Şubat 2018 tarihinde 3. havalimanı projesinde 400 işçinin hayatını kaybettiğini ve bunların gizlendiğini ileri süren bir haber yaptı. Haberde inşaat başladığından bu yana şantiyede çalışan ve hafriyat kamyonu şoförü olduğu iddia edilen kişinin de görüşlerine yer verildi. Söz konusu haberde, 3. havalimanı inşaatında iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı, sağlık hizmetlerinin olmadığı ve insan hayatının hiçe sayıldığı ileri sürüldü.
Haberde ölen işçiler hakkında kimseye bilgi verilmediği, cenaze torbalarına konularak gömüldükleri iddia edildi. Ayrıca, ölen işçilerin ailelerine de sus payı olarak 400 bin TL tazminat ödendiği ve bunun karşılığında ailelerden sessiz kalacaklarına dair sözleşme alındığı ileri sürüldü.
Bu ölümlerden hükümetin sorumlu olduğu, inşaat şirketlerinin hükümet desteğiyle işçi ölümlerini örtbas ettiği ve gerekli önlemlerin alınmadığı da iddialar arasında yerini aldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada 3. havalimanı hakkında basında yer alan iddialarla ilgili bilgilere yer verildi. 3. havalimanı inşaatının başladığı tarihten itibaren 400 işçinin şantiyede hayatını kaybettiğine yönelik basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Bakanlık, havalimanı inşaatının başladığı tarihten itibaren aralarında sağlık sorunları ve trafik kazalarının da yer aldığı vakalarda 27 emekçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 3. havalimanı şantiyesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gönderilen müfettişler tarafından aralıksız denetime tabi tutuluyor. İlgili denetimlerde iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, iş sağlığı ve güvenliği organizasyonu, sağlık ve güvenlik planı, iç denetim mekanizması, eğitim faaliyetleri, iş-izin prosedürleri, alt işveren-asıl işveren koordinasyonu başlıklı hususlar sürekli teftiş ediliyor. Ayrıca, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği, 563 iş güvenliği uzmanı ile 293 sağlık personeli inşaat alanında görev yapıyor.
İnsan hayatının söz konusu olduğu konularda, doğruluktan uzak iddialar ile kamuoyunun yanıltılmaya çalışılması basın etiği ve özgürlüğüne aykırı bir davranıştır. Bu asılsız iddialar sebebiyle sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da mega projeleri arasında yer alan projenin 30 bini aşkın emekçisi ve aileleri de töhmet altında bırakılmaktadır. 3. havalimanı hakkında yapılan bu tip mesnetsiz haberler projenin başarısını ve işçilerin emeklerini gölgelemeyi hedeflemektedir.
Doğru Haber Linkleri: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Yalan Haber Linkleri: Cumhuriyet