Sözcü Gazetesi 10 Ocak 2017 tarihli bir haberde, AK Parti ve MHP’nin ortaklaşa çalıştığı anayasanın kuvvetler ayrılığını bitireceğini iddia etti.
Haberde kuvvetler ayrılığı bitecek, her şey tek adam iktidarına bırakılacak, meclis denetimi kaybecek, etkisini kaybedecek vs. iddialar delil sunulmaksızın madde madde sıralanmış.
Fakat aynı konuda Cumhurbaşkanlığı Hukukî Başdanışmanı Mehmet Uçum’un bir gün önce Habertürk’te verdiği bir röportajı incelediğimizde, iddiaların asılsız olduğu ortaya çıkmaktadır.
Mehmet Uçum’un röportajının konuyla ilgili kısmı şöyle:
(Muhabir): "Cumhurbaşkanı’nı tek adama dönüştüreceği iddiası.... Meclis, Cumhurbaşkanı’nı ya da Başkan’ı nasıl denetleyecek?”
“Birincisi, kanunlar üzerinden denetleyecek. İkincisi, bütçe üzerinden denetleyecek. Üçüncüsü, Meclis araştırması, görüşmesi, soruşturması ve milletvekillerinin Cumhurbaşkanı yardımcılarına ve bakanlara yazılı soru sorabilmesi üzerinden denetleyecek. Cumhurbaşkanı’nın sunduğu bütçe teklifini, Meclis’in kabul etmeme hakkı var. Meclis kabul etmediğinde geçici bütçe yapılması gerekiyor. Meclis o geçici bütçeyi de kabul etmeyebilir. Bu durumda bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranıyla artırılarak yürürlüğe girer. Bu, Cumhurbaşkanı siyasi olarak taahhüt ettiği yatırımları ve vaatlerini yerine getirebilecek ek imkânı bulamayacak demektir. Bu durumda Meclis, Cumhurbaşkanı’nı kendisiyle uzlaşmaya zorlayacaktır. Bu ciddi bir denetim mekanizmasıdır. Bakanları ve Cumhurbaşkanı’nı suçlama, Meclis’in yetkisinde. Bakanların ve Cumhurbaşkanı yardımcılarının dokunulmazlığının kaldırılması da yine Meclis’in yetkisinde. Gördüğünüz gibi Meclis’in hükümet üzerindeki denetimi bu sistemde bütün unsurlarıyla var. Ayrıca yürütmenin, kanun tasarısı sunma hakkı yok. Kanun teklifini sadece milletvekilleri verecek, yürütme buna katılamayacak. Yani yürütmenin yasama üzerindeki hükümranlığına son verilmiş olacak. Bu parlamentoyu özgürleştirir.”