YALAN

Cumhuriyet'in "3. Havalimanı İnşaatında 400 İşçi Hayatını Kaybetti" Yalanı

Cumhuriyet gazetesi
Cumhuriyet gazetesi

İstanbul’da yapımı devam eden 3. havalimanı projesinin inşaatına 2015 yılının Mayıs ayında başlandı. Yapımında 30 bin personelin çalıştığı proje Dünya’nın en büyük havalimanlarından birisi olacak. Yaklaşık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanı projesi için çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Cumhuriyet gazetesi 12 Şubat 2018 tarihinde 3. havalimanı projesinde 400 işçinin hayatını kaybettiğini ve bunların gizlendiğini ileri süren bir haber yaptı. Haberde inşaat başladığından bu yana şantiyede çalışan ve hafriyat kamyonu şoförü olduğu iddia edilen kişinin de görüşlerine yer verildi. Söz konusu haberde, 3. havalimanı inşaatında iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı, sağlık hizmetlerinin olmadığı ve insan hayatının hiçe sayıldığı ileri sürüldü.

Haberde ölen işçiler hakkında kimseye bilgi verilmediği, cenaze torbalarına konularak gömüldükleri iddia edildi. Ayrıca, ölen işçilerin ailelerine de sus payı olarak 400 bin TL tazminat ödendiği ve bunun karşılığında ailelerden sessiz kalacaklarına dair sözleşme alındığı ileri sürüldü.

Bu ölümlerden hükümetin sorumlu olduğu, inşaat şirketlerinin hükümet desteğiyle işçi ölümlerini örtbas ettiği ve gerekli önlemlerin alınmadığı da iddialar arasında yerini aldı.

 

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada 3. havalimanı hakkında basında yer alan iddialarla ilgili bilgilere yer verildi. 3. havalimanı inşaatının başladığı tarihten itibaren 400 işçinin şantiyede hayatını kaybettiğine yönelik basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Bakanlık, havalimanı inşaatının başladığı tarihten itibaren aralarında sağlık sorunları ve trafik kazalarının da yer aldığı vakalarda 27 emekçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 3. havalimanı şantiyesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gönderilen müfettişler tarafından aralıksız denetime tabi tutuluyor. İlgili denetimlerde iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, iş sağlığı ve güvenliği organizasyonu, sağlık ve güvenlik planı, iç denetim mekanizması, eğitim faaliyetleri, iş-izin prosedürleri, alt işveren-asıl işveren koordinasyonu başlıklı hususlar sürekli teftiş ediliyor. Ayrıca, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği, 563 iş güvenliği uzmanı ile 293 sağlık personeli inşaat alanında görev yapıyor.

İnsan hayatının söz konusu olduğu konularda, doğruluktan uzak iddialar ile kamuoyunun yanıltılmaya çalışılması basın etiği ve özgürlüğüne aykırı bir davranıştır. Bu asılsız iddialar sebebiyle sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da mega projeleri arasında yer alan projenin 30 bini aşkın emekçisi ve aileleri de töhmet altında bırakılmaktadır. 3. havalimanı hakkında yapılan bu tip mesnetsiz haberler projenin başarısını ve işçilerin emeklerini gölgelemeyi hedeflemektedir.

 

Doğru Haber Linkleri: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

Yalan Haber Linkleri: Cumhuriyet

 

 

 

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir