Bodrum Kalesi’nde Ağustos 2017’de Restitüsyon, Restorasyon, Teşhir Tanzim çalışmaları başlatıldı. Kale’nin içinde bulunan Sualtı Arkeoloji Müzesi de 1 Ekim 2017 tarihinde geçici olarak ziyarete kapatıldı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi 1964 yılında Bodrum Kalesi’nin içine kuruldu. Sözcü gazetesi 18 Temmuz 2017 tarihinde yaptığı bir haberde Bodrum Kalesi’nde yapılacak restorasyon çalışmasıyla Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesinin yok olacağını iddia etti. Tiyatro oyuncu Orhan Aydın ise 6 Ekim 2017 tarihinde Twitter hesabında yaptığı bir paylaşımda Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin ibadethaneye çevrilmek için kapatıldığını iddia etti.
Bodrum Kalesi’nin yıkılacağı ve tahrip edileceği yönündeki açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Aksine, 700 yılı aşkın bir tarihi olan Bodrum Kalesi aslına uygun kalınarak profesyonel ekipler tarafından restore edilecektir.
Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi 1964 yılında Bodrum Kalesi’nin içine uygun olmayan fiziki şartlarla yapılmıştır. Yapılacak olan restorasyon çalışmaları ile birlikte müze fiziki ve iklim şartlarına uygun hale getirilecektir. Mevcut durumda müzede sergilenen eserlerden bazıları uygun koşullar sağlanamadığından dolayı tahrip olmaktadır. Ayrıca ibadethane olarak bahsedilen alan ise 1523 yılında Kale fethedildiğinde şapelden camiye çevrilen Bodrum Kale Camii’dir. Bodrum Kale 1523 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde fethedilmiştir. Fetihin ardından Kale’nin içinde bulunan şapel camiye çevrilmiştir. Yapı 1523 yılında 1962 yılına Cami olarak kullanılmıştır. 1962 yılında kapanan cami 1964 yılında kurulan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi tarafından kullanılmış ve içinde batık bir tekne sergilenmiştir. 1996 yılında Bodrum Kale Camisine minare yaptırılmış ve açılmaya çalışılmıştır ancak açılamamıştır. İbadethane yapılacağı iddia edilen alan yaklaşık 500 yıl boyunca cami olarak kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda 500 yıllık tarihi olan Bodrum Kale Camii açılacaktır.
Doğru Haber Linkleri: Turizm Bakanlığı, Hürriyet
Yalan Haber Linkleri: Sözcü, Twitter