Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) elektrik tüketim istatistikleri üzerinden yaptığı çalışmada, kalıcı yaz saati uygulamasının tasarrufun aksine israfa yol açtığını iddia etti. 2016 yılının Kasım ayındaki rekor elektrik tüketiminin yaz saati uygulamasından kaynakladığı da bir başka iddiaydı. Sosyal medya ve birçok gazetede de yaz saati uygulamasının enerji israfına yol açtığına yönelik haberler yapıldı.
Söz konusu iddialar asılsızdır.
CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yaz saati uygulamasına ilişkin bilgi edinme başvurusunda bulundu. Bakanlık tarafından Didem Engin’e gönderilen yanıtta “Yaz saati uygulamasının devam ettirilmesi kararı, İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilimsel çalışma neticesinde alınmıştır. Söz konusu rapor, bilimsel çalışmalarla, yaz saati uygulamasının 1 ila 2.5 milyar TL’ye kadar tasarrufun yanında, sosyal, toplumsal ve psikolojik olumlu sonuçlar öngörmüştür. Yapılan çalışmalar neticesinde, yaz saati uygulaması tasarruf getirmiştir. Uygulamanın 5 ay boyunca sürdürülmesi ile; 8:30-17:30 mesai saatleri için 64 saat 24 dakika, 8:00-17:00 mesai saatleri için 46 saat 21 dakika, daha fazla aydınlık sağlandığı tespiti elde edilmiştir” denildi.
Kalıcı yaz saati uygulaması Danıştay’ın verdiği iptal kararının ardından tekrar gündeme geldi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak 28 Eylül 2017 tarihinde kalıcı yaz saati uygulamasıyla alakalı açıklama yaptı. Yaz saati uygulaması hakkında bakanlık tarafından İTÜ’ye bir araştırma yaptırıldı. Araştırma sonuçları kalıcı yaz saati uygulamasıyla enerji bağlamında 540 milyon tasarruf sağlandığını ortaya koydu.