YALAN

Cumhuriyet Gazetesi'nin "Öldürülen Kadınlar Çırılçıplak Teşhir Edildi" Yalanı

Cumhuriyet Gazetesi'nin "Öldürülen Kadınlar Çırılçıplak Teşhir Edildi" Yalanı

Cumhuriyet Gazetesi’nde dün “Öldürülen kadınlar çırılçıplak teşhir edildi” başlıklı bir haber yayınlandı. Haberde, öldürülen iki kadın cesedinin çıplak halde fotoğraflanarak teşhir edildiği iddia edilirken, söz konusu fotoğrafların sosyal medya üzerinden paylaşıldığı belirtildi. 


Şırnak Valiliği konuyla ilgili yayınladığı açıklamasında, “İlimiz Cizre ilçesinde, bölücü terör örgütü mensuplarına yönelik olarak güvenlik güçlerimizce 15 Aralık’tan itibaren sürdürülen operasyonların başarıyla sonuçlandığının açıklanmasını takiben bazı sosyal medya hesapları üzerinden başarıya gölge düşürmeye ve güvenlik gücü mensuplarımızı halkımız nazarında itibarsızlaştırmak amacıyla kaynağı belli olmayan bazı fotoğrafların sosyal medya da servis edilmesi suretiyle karalama kampanyasına yönelik olarak paylaşımlarda bulunulduğu tespit edilmiştir.” İfadelerini kullandı. Valilik ayrıca, bu fotoğrafların Cizre ile hiçbir alakasının bulunmadığını belirtti. 


Ayrıca http://adlitip.blogspot.com.tr/2006/10/6-olay-yeri-incelemesi-keif.html?m=1 sitesinden de okunabileceği gibi, ölümlü olaylarda, olay yeri keşfinde yapılan işlem ölü muayenesi işlemi olup, “ön otopsi” amacı taşır. Bu da, herhangi bir cerrahi işlem yapmadan, cesedin tıbbi kimliğini, ölüm nedeni, ölüm zamanı ve olayın kökenini belirlemeye yöneliktir. Ayrıca “ölü muayene tutanağı” adıyla düzenlenen bir tutanakla- ki bu tutanak “keşif ve ölü muayene” tutanağı şeklinde de düzenlenebilir- görülen ve saptanan bulguların yanı sıra, umulup  da bulunmayan izlerin yokluğu da yazılır. Bu tutanak da hakim ya da savcı, tutanağı yazan katip, hekim ve yardımcısı, cesedin kimlik tanığı tarafından ve savcının insiyatifi ile olay yerinde hazır bulunanlarca imzalanır. 


Kısaca,”adli kimlik tayini” olarak adlandırılan ve “cesedin teşhiri” adı verilen bu işlem yapılmaksızın sadece cesedin üzerinden çıkan belgelere göre kimlik tespiti yapılması, kişinin farklı bir kimlik taşıyabileceği düşüncesinden hareketle, yanlış bir uygulama olarak değerlendirilmektedir. Eğer ölü muayenesi öncesinde, cesedi bilen ve tanıyan bir kişi çıkmaz ise “cesedin teşhiri” ve “kimlik tespiti” işlemi zorunlu olarak ölü muayenesi sonrasına bırakılır. ölü muayenesinde ilk olarak kişinin tıbbi kimliği belirlenir.


Söz konusu fotoğraflar, bazı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlara göre, 5 Şubat 2016 tarihinde, Şırnak Emniyet Müdürlüğü’ne PKK’lılarca uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırıya güvenlik güçlerinin karşılık vermesi sonucu, 4 teröristin etkisiz hale getirildiği olaya ait fotoğraflardır. Cumhuriyet aynı resmi farklı açılardan yan yana buzlayarak koymuş, ve “2 kadın cesedi teşhir edildi” demiştir. Oysa bu sosyal medya hesaplarından olaya ait paylaşılan resimlerde 1 erkek 1 kadın cesedi görülmektedir. 


Özetle, “öldürülen kadınlar çırılçıplak teşhir edildi” başlıklarıyla yoğun bir PKK dezenfomasyonuna hizmet eden bu haber gerçekleri yansıtmamaktadır.

Doğru Haber Görseli

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir