Cumhuriyet Gazetesi’nde dün “Öldürülen kadınlar çırılçıplak teşhir edildi” başlıklı bir haber yayınlandı. Haberde, öldürülen iki kadın cesedinin çıplak halde fotoğraflanarak teşhir edildiği iddia edilirken, söz konusu fotoğrafların sosyal medya üzerinden paylaşıldığı belirtildi.
Şırnak Valiliği konuyla ilgili yayınladığı açıklamasında, “İlimiz Cizre ilçesinde, bölücü terör örgütü mensuplarına yönelik olarak güvenlik güçlerimizce 15 Aralık’tan itibaren sürdürülen operasyonların başarıyla sonuçlandığının açıklanmasını takiben bazı sosyal medya hesapları üzerinden başarıya gölge düşürmeye ve güvenlik gücü mensuplarımızı halkımız nazarında itibarsızlaştırmak amacıyla kaynağı belli olmayan bazı fotoğrafların sosyal medya da servis edilmesi suretiyle karalama kampanyasına yönelik olarak paylaşımlarda bulunulduğu tespit edilmiştir.” İfadelerini kullandı. Valilik ayrıca, bu fotoğrafların Cizre ile hiçbir alakasının bulunmadığını belirtti.
Ayrıca http://adlitip.blogspot.com.tr/2006/10/6-olay-yeri-incelemesi-keif.html?m=1 sitesinden de okunabileceği gibi, ölümlü olaylarda, olay yeri keşfinde yapılan işlem ölü muayenesi işlemi olup, “ön otopsi” amacı taşır. Bu da, herhangi bir cerrahi işlem yapmadan, cesedin tıbbi kimliğini, ölüm nedeni, ölüm zamanı ve olayın kökenini belirlemeye yöneliktir. Ayrıca “ölü muayene tutanağı” adıyla düzenlenen bir tutanakla- ki bu tutanak “keşif ve ölü muayene” tutanağı şeklinde de düzenlenebilir- görülen ve saptanan bulguların yanı sıra, umulup da bulunmayan izlerin yokluğu da yazılır. Bu tutanak da hakim ya da savcı, tutanağı yazan katip, hekim ve yardımcısı, cesedin kimlik tanığı tarafından ve savcının insiyatifi ile olay yerinde hazır bulunanlarca imzalanır.
Kısaca,”adli kimlik tayini” olarak adlandırılan ve “cesedin teşhiri” adı verilen bu işlem yapılmaksızın sadece cesedin üzerinden çıkan belgelere göre kimlik tespiti yapılması, kişinin farklı bir kimlik taşıyabileceği düşüncesinden hareketle, yanlış bir uygulama olarak değerlendirilmektedir. Eğer ölü muayenesi öncesinde, cesedi bilen ve tanıyan bir kişi çıkmaz ise “cesedin teşhiri” ve “kimlik tespiti” işlemi zorunlu olarak ölü muayenesi sonrasına bırakılır. ölü muayenesinde ilk olarak kişinin tıbbi kimliği belirlenir.
Söz konusu fotoğraflar, bazı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlara göre, 5 Şubat 2016 tarihinde, Şırnak Emniyet Müdürlüğü’ne PKK’lılarca uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırıya güvenlik güçlerinin karşılık vermesi sonucu, 4 teröristin etkisiz hale getirildiği olaya ait fotoğraflardır. Cumhuriyet aynı resmi farklı açılardan yan yana buzlayarak koymuş, ve “2 kadın cesedi teşhir edildi” demiştir. Oysa bu sosyal medya hesaplarından olaya ait paylaşılan resimlerde 1 erkek 1 kadın cesedi görülmektedir.
Özetle, “öldürülen kadınlar çırılçıplak teşhir edildi” başlıklarıyla yoğun bir PKK dezenfomasyonuna hizmet eden bu haber gerçekleri yansıtmamaktadır.