YALAN

"Devlet Artık İstediği Şirkete El Koyabilecek" Yalanı

"Devlet Artık İstediği Şirkete El Koyabilecek" Yalanı

Cumhurbaşkanlığı Komitesi’nin 14 Ekim 2020 tarihli resmi gazetede yayımlanan 68 numaralı kararnamenin 4. maddesinin E bendinde yer alan ifade ile beraber tartışmalar ve iddialar gündeme gelmeye başlamıştı.

Yabancı ortaklıkların toplumsal bir tehdit oluşturmaması baz alınarak hazırlanan bu maddede şunlar yer alıyordu: “Ülke için kritik öneme sahip şirketlerin ortaklık yapılarında, yurtiçi üretimin sürekliliğini ve ulusal güvenliği riske atabilecek değişikliklere ilişkin yapılacak işlemler konusunda karar almak.”

Dünya üzerinde kullanıldığı zaman tepki çekmeyen bu karar Türkiye’de yanlış anlaşılmalara ve tepkilere sebep oldu. Çin’in gerek sosyal medya gerek ise şirketlerin içerisine sızarak bilgi aktarımı ve maddi güç elde etme çabasına karşı olarak gelişen bu politikaya karşı ülkeler benzer bir kararla önlemlerini aldı. Ticaret savaşlarının başlamasına neden olan Çin'in sanayileşme ve daha güçlü, en güçlü olma yolunda izlediği politikalar var. Çin Devleti, kendi şirketlerine, yabancı şirketleri satın alsın diye, para veriyor. Dünya üzerinde de birçok örneğine son yıllar içinde şahit olduk. Örneğin: Çinli Midea Group, dünyanın en büyük sanayi robotu üreticisi Alman Kuka’yı satın aldı, Almanya ayağa kalktı. Almanya 2018 yılında Çinli bir şirketin satın alma işlemini önledi. Alman makine teçhizatı üreticisi Leifeld Metal Spinning AG’nin Çinli Yantai Taihai Group tarafından satın alınması girişimi Alman hükümeti tarafından onay alamadı. ABD’de ise Başkan Donald Trump, ülkesindeki kolu herhangi bir Amerikan şirketine satılmadığı takdirde Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklayacağını açıklamıştı.

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir