Sosyal medyada suya yüzde 10 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı yapıldığı iddia edildi. Söz konusu iddialar yüzlerce kullanıcı tarafından paylaşıldı. En temel tüketim maddesi olan suya dahi ÖTV zammı geldiğine yönelik iddialar birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından tepki ile karşılandı.
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan vergi mevzuatı incelendiğinde suya ÖTV zammı yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı açıkça görülüyor. Ayrıca, sudan ÖTV alınması da söz konusu değil. Maliye Bakanlığı’nın vergi mevzuatı incelendiğinde ÖTV atışının sadece alkollü içecekleri kapsadığı açıkça görülüyor.
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia. Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.
Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.
KARDEŞ PROJE
Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.