Financial Times’ta yer alan ve Posta, T24, Sözcü, Yurt, Taraf gibi haber portallarının da aktardığı, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyareti ile ilgili yaptıkları haberde; Merkel’in ziyaretinin Ankara yerine İstanbul’da gerçekleşmesinin sebebi olarak Alman Başbakanı’nın “Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan rahatsız” olması gösterildi.
Ancak ilgili üst düzey yetkililerden elde ettiğimiz bilgilere göre; Cumhurbaşkanlığı makamı protokol olarak, misafir Başbakan’a randevu veren pozisyonda. Cumhurbaşkanı Erdoğan da genelde Pazar günlerini İstanbul’da geçirdiği için bu randevu talebine İstanbul olarak cevap vermiştir. Dolayısıyla Alman Başbakan Merkel’in yer tayin etme konusunda bir tasarrufu bulunmuyor.
Ayrıca Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de Merkel'in Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan rahatsız olduğu, bu yüzden görüşmeleri İstanbul’da yaptığına dair iddiaları yalanladı. Görüşmenin yapılacağı yere ev sahibi ülkenin karar verdiğinin altını çizen hükümet sözcüsü Steffen Seibert, “Merkel veya bir hükümet yetkilisi bir başka ülkeyi ziyaret ederken ev sahibi ülkenin görüşme yeri önerisine uyar” dedi.
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia. Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.
Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.
KARDEŞ PROJE
Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.