YALAN

24 Haziran Erken Seçim Yalanları

24 Haziran Erken Seçim Yalanları

1- Deniz Zeyrek’in CNN Türk'te katıldığı programda, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığı takdirde YÖK tarafından bir hafta ertelenen YKS ile çakışacağı iddiası doğru değil.

İkinci tur seçimler anayasanın 102. maddesine göre ilk oylamayı takip eden ikinci pazar günü yapılır.

2- Anayasaya göre erken seçim kararından 90 gün sonra seçim yapılabileceği ve 66 gün sonra olacak seçimin anayasaya aykırı olduğu iddiası doğru değil.

Anayasaya göre erken seçim kararından 66 gün sonra seçim yapılmasında bir engel yok.

 

3- Yüksek Seçim Kurulu, İYİ Partinin seçime katılamayacağına yönelik sosyal medyada dolaşan Sadi Güven imzalı belgenin sahte olduğunu açıkladı.

4- İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 21 Nisan 2018 tarihinde İyi Parti'nin seçime girişinin tescillendiğini söyledi. 22 Nisan 2018'de CHP'den 15 vekil İyi Parti'ye geçti. İyi Parti Sözcüsü Aytun Çıray 22 Nisan 2018 tarihinde İyi Parti'yi seçime sokmama planının CHP'nin büyük demokrasi hamlesi sayensinde bozulduğunu açıkladı.

5- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 6 Mayıs'ta düzenlenen İstanbul İl Kongresi'nde Meral Akşener için "Mahalle köşelerinde sakız çiğnemeyi bile bilmeyen zilli Meral ülke yönetecekmiş. Hadi oradan Kemal’lin eteklisi" dediği iddiası edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener için böyle bir ifade kullanmadı.

6- İyi Parti’nin FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Kerim Çoraklık ile bir alakalarının olmadığı iddiası doğru değil. İyi Parti kurucu üyesi Neslihan Seven 2 Şubat tarihinde Kerim Çoraklık’ın İYİ Parti Stratejik İletişim Merkezi Başkan Yardımcısı olduğunu ilan etti.

7- YSK’nın 24 Haziran’da gerçekleşecek seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olabilmek için üniversite mezunu olma şartını kaldırdığı iddiası doğru değil. Cumhurbaşkanı adayı olabilmek için yüksek öğrenim mezuniyetini belgeleyen diploma şart.

8- CHP’nin seçim şarkısı için Yıldız Tilbe ile anlaştığına yönelik iddialar doğru değil. Yıldız Tilbe: “Şarkılarım hiçbir siyasetin temsilcisi değildir. Şarkılarımı herhangi bir siyasi mecrada propaganda olarak duyarsanız, bilin ki haberim ve iznim yoktur." ifadelerini kullandı.

 

9- Eski nüfus cüzdanlarının kullanım sürelerinin 10 yıl olduğu, 24.06.2007 ve öncesi nüfus cüzdanlarının 24 Haziranda yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde geçersiz sayılacağı iddiaları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yalanlandı.

10- MHP’nin seçim otobüsünün üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafının olduğu iddiasıyla servis olduğu iddiasıyla servis edilen görsel montajdır. 2015 yılı genel seçimlerine ait olan görselin orijinalinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin fotoğrafı yer alıyor.

 

11- YSK verilerine göre 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum da 2 milyondan fazla hesaplanmayan oy olduğu iddiaları doğru değil. YSK verilerine bakıldığında 16 Nisan referandumunda fazladan oy çıkmadığı açıkça görülüyor.

12- 18 yaşında milletvekili seçilen birisinin 22 yaşında emekli olacağı iddiası doğru değil. 18 yaşında milletvekili olan birinin 60 yaşından önce emekli olma şansı yok. 18 yaşında milletvekili olacaklar en az 2 yıl görev yaptıktan sonra prim günlerinin dolmasını bekleyecek. Şuan 18 yaşında milletvekili olacak birinin 60 yaşından önce emekli olma ihtimali yok.

13- AK Parti Gençlik Kolları’nın "Deh de gidelim... Çüş de duralım…" yazılı afiş bastırdığı iddiasıyla servis edilen görsel montajdır. Afişin orijinalinde "İn de inelim… Gir de girelim…" ifadesi geçmektedir. Afiş 2013 yılında hazırlanmıştır.

14- "Oy kullandıktan sonra seçmen pusulalarını atmayınız. İkinci tur yapılması gerekirse aynı pusulayı kullanmamız gerekiyormuş."

 İlk ve ikinci turda oy kullanabilmek için üzerinde TC kimlik numarası bulunan kimlik kartı yeterli.

15- Paris Başkonsolosluğunda bir seçmene AK Parti mühürlü oy pusulası verildiğine yönelik iddialar doğru değil. CHP, AK Parti, MHP, SP ve İyi Parti’li sandık görevlileri söz konusu olayın doğru olmadığını beyan etti.

16- Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarını seçimden 4 gün önce yanlışlıkla yayınladığı iddiası doğru değil. Görüntüler AA'nın her seçim öncesi yaptığı test yayına aittir. 5 kez seçim yayını yapan AA her seçimden önce test yayınlarını medya kuruluşlarına gönderdi.

17- Kadın konukevinde kalan şiddet mağduru 12.000 kadının 24 Haziran’da güvenlik sağlanamadığı gerekçesiyle oy kullanamayacağı doğru değil. -Sığınma evlerinde 12.000 değil, 1516 kadın kalmaktadır. -Oy kullanmaları için her türlü tedbir alındı.

18- 24 Haziran seçimlerinde AK Parti’nin CHP’yi boykot edeceği ve pusulada CHP’nin altına çarpı koyacağı iddiasıyla paylaşılan görsel aldatmacadır. Oy verecek seçmenin sadece kendi partisine mühür vurması gerekmektedir. Aksi halde oy geçersiz sayılır.

19- İzmir Çınarlı'da AK Parti'ye evet mührü basılmış oy pusulaları ile dolu bir araç yakalandığı iddiası doğru değil. Söz konusu yalan 2011 yılından bu yana her seçim döneminde servis ediliyor.

 

20- Paris Başkonsolosluğunda bir seçmene AK Parti mühürlü oy pusulası verildiğine yönelik iddialar doğru değil. CHP, AK Parti, MHP, SP ve İyi Parti’li sandık görevlileri söz konusu olayın doğru olmadığını beyan etti.

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir