YALAN

"Göbeklitepe Beton Dökülerek Tahrip Edildi" Yalanı

Göbeklitepe
Göbeklitepe

Cumhuriyet, Birgün, T24 gibi haber siteleri tarihin en eski yerleşim yerlerinden olan ve bilinen en eski tapınağın bulunduğu Göbeklitepe’de yapılan bazı çalışmalar kapsamında tarihi dokuya ve sit alanına zarar verildiğini iddia eden birtakım haberler yaptı.

Söz konusu haberlerde tarihin “0” noktası olarak kabul edilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’de kalıntılara beton döküldüğü ve üzerinde iş makinelerinin çalıştığı ileri sürülürken Neolitik döneme ait dünya kültür mirasının katledildiği iddia ediliyor. Söz konusu alanda herhangi bir çalışma yapmak suç olmasına rağmen, konuya ilişkin haberler, Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın bu suça iştirak ettiğini söyleyecek kadar ciddi ithamlar içeriyor. Göbeklitepe’de yapılan yol çalışması kapsamında tüm arkeolojik alanların zarar gördüğü ve Bakanlığın yapılan çalışmayı denetlemediği de iddialar arasında yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Göbeklitepe’de yapılan çalışmalar incelediğinde ve sahada çalışan arkeologlardan alınan bilgiye göre Göbeklitepe’deki tarihi alanlara beton döküldüğüne ve bu alanların tahrip edildiğine yönelik iddiaların doğru olmadığı anlaşılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ve uzmanlardan oluşan heyet, son günlerde "alandaki tarihi yapılara zarar verildiği" iddialarıyla gündeme gelen Göbeklitepe’de yürütülen çalışmaları basın mensuplarıyla birlikte yerinde inceledi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe yaklaşık 1000-1300 metre mesafede bir karşılama merkezi bulunduğunu, oradan kazı alanına normal araç trafiğinin dışında sadece engelliler ve ulaşım güçlüğü çeken insanlar için hafif araçlarla ring seferleri yapılmak üzere açılan bir yol bulunduğunu ifade etti. Yayaların da kullanımına açılacak olan bu yol, tamamen doğal zemin üzerine keçe ve koruyucu malzeme kaplanarak, üzerine 'stabilize kum' dolgusu eklenen ve doğal küp taşlarla harçsız bir şekilde kaplanan bir uygulama. Kocameşe, bu yolu kenarlardan tutacak bordür taşların da yine keçe ve stabilize malzemenin üzerinde bulunduğunu ve yolun kaymasını önlemek için basit harçla tutturulduğunu belirtti. Ayrıca yolun arkeolojik alanın çok gerisinde sonlandığının altını çizen Kocameşe bu haliyle bile yolun alanın içerisine devamının kesinlikle söz konusu olmadığını açıkladı.

Bilim Danışma ve Eşgüdüm Komisyonu üyeleri arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul ve Prof. Dr. Gülriz Kozbe de inceleme heyetinde yer aldı. Göbeklitepe hakkında son günlerde medyaya yansıyan haberleri değerlendiren Prof. Dr. Necmi Karul, kazı alanına yaklaşılan noktalarda demir içerikli beton görülmediğini, doğal taşların altına serili harçlar bulunduğunu ifade ederek bu harçlarla oluşturulmuş bir bordürün arasına kum serildiğini, bir keçe vasıtasıyla arkeolojik doku potansiyeli olan yerle ilişkisinin kesildiğini belirtti. Karul, “Böyle bir alanın üzerinde sert bir makinenin yürümesi biraz da tercih edilen bir durumdur çünkü tabanda kum varsa basıyı tek bir noktaya olmasını önleyecektir, yayacaktır. Koruyucu bir tarafı vardır diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Doğru Haber Linkleri: Kültür ve Turizm Bakanlığı

Yalan Haber Linkleri: T24, Birgün, Cumhuriyet

 

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir