Sinema Sanatçısı Tarık Akan, 9 Nisan 2016 tarihinde Cumhuriyet Gazetesine bir röportaj verdi. Sinema yaşamından Türkiye gündemine kadar pek çok konuyla ilgili soruya yanıt veren Tarık Akan, kendisine sorulan “Sizinle senelerdir sanata yapılan baskılara tepki göstermek için katıldığınız pek çok etkinlikte bir arada oluyoruz. Hiçbir şeyin değişmemesini görmek nasıl bir duygu?” sorusu üzerine şu yanıtı verdi:“Bu ülkede hiçbir şeyin değişmemesi acı veriyor bana. Ülkemin değil düzelmek, şu günden çok daha kötüye gittiğini görüyorum. Beş yıl önce liselerde felsefe, sosyoloji ve mantık derslerini kaldırdılar, yok ettiler. Bir toplumun var olması için bu üç ders o kadar önemli ki..”
Ancak, Tarık Akan’ın ifade ettiğinin aksine, Milli Eğitim Bakanlığı 2014 senesinde aldığı TTK kararıyla, daha önce seçmeli olarak verilen felsefe dersini liselerde zorunlu ders kapsamına aldı. Buna göre, 11.sınıf öğrencileri haftada 2 saat zorunlu felsefe dersi alıyor. Sosyoloji, psikoloji ve mantık dersleri ise sosyal bilimler alanında seçmeli olarak verilen dersler. Bu derslerin yanı sıra, öğrencilerin ilgi alanlarına göre demokrasi ve insan Hakları, uluslararası ilşkiler gibi seçmeli dersleri de almak mümkün. İmam Hatip liselerinde ise ayrıca zorunlu felsefe dersinin yanında dileyen öğrenci seçmeli felsefe dersi de alabiliyor.
Buna göre, Tarık Akan’ın beş yıl önce liselerde felsefe, sosyoloji ve mantık derslerinin kaldırılığını, “yok edildiğini” belirttiği sözleri gerçeklerle örtüşmemektedir.