YALAN

"Şarbon Hakkında Kamuoyuna Servis Edilen Yalanlar"

Acil Servis (Temsili)
Acil Servis (Temsili)

Eylül ayının başından itibaren Türkiye’nin birkaç bölgesinde şarbon vakası görüldü. Şarbon hastalığına yakalananlara Sağlık Bakanlığı’na ait hastanelerde acil müdahalede bulundu. Bu gelişmelerin ardından sosyal medyada şarbon hastalığıyla ilgili çeşitli asılsız iddialar gündeme gelmeye başladı.

 

1- Brezilya’dan Türkiye’ye gelen hayvanlara ait olduğu ve nakil sırasında hayvanlara eziyet edildiği iddiasıyla paylaşılan fotoğraf Nisan 2018’de Avustralya’da çekildi.

2- İstanbul Ahırkapı açıklarında içinde şarbon hastalığı taşıyan hayvanların olduğu bir geminin bekletildiğine yönelik iddialar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yalanlandı.

3-  Paylaşılan cenaze fotoğrafının şarbon nedeniyle hayatını kaybeden birine ait olduğu iddiası doğru değil. Fotoğraf 2017 yılında Gaziantep’teki bir iplik fabrikasında çıkan yangında ölen iş adamı Tuncay Kara’ya ait.

4- Yozgat’ta şarbon vakası olduğuna dair fotoğraf paylaşan “@dr_mrymm” kullanıcı isimli Twitter hesabı sahtedir. Hesapta kullanılan fotoğraf ABD’li Ortodontist Ana Benedetti’ye ait. Aynı fotoğraf “@KacSaatOldu1” hesabı tarafından da Samsun’da çekildiği iddiasıyla servis edildi.

5- Samsun’un Tepecik Mahallesi'nde şarbon görüldüğü ve mahallenin karantinaya alındığı iddiaları doğru değil. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü şarbon iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

6-  Ankara Valiliği, Mamak İlçesinde şarbon hastalığı görüldüğüne dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Valilik bu tür asılsız ve maksatlı iddialara itibar edilmemesi gerektiğini belirtti.

7- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Millet şarbon hastalığına yakalanıyorsa, demek ki et alabiliyorlar” ifadesini kullandığı iddiasıyla servis edilen görsel doğru değil. Pakdemirli’nin böyle bir açıklaması yok.

8- Gülriz Sururi, daha önce Samsun ve Yozgat’ta görülen şarbon vakalarına ait olduğu iddiasıyla paylaşılan yalan görseli Cerrahpaşa Hastanesi'nde çekildiği iftirasıyla servis etti.

9- Şarbondan ölen büyükbaş bir hayvanın Bostancı sahiline vurduğu iddiasıyla servis edilen fotoğraf 14 Ocak 2014 tarihinde İsveç kıyılarında çekildi.

Doğru Haber Linkleri: Hürriyet, Ankara Valiliği, Samsun Gazetesi

Yalan Haber Linkleri: KaçSaatOldu, Twitter, Facebook

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir