YALAN

The Jerusalem Post'un Türkiye Yalanları

The Jerusalem Post
The Jerusalem Post

2 Nisan 2018 tarihinde İsrail’de yayın yapan Jerusalem Post gazetesinde Türkiye hakkında birçok asılsız ifade geçen bir haber yayınlandı.

Haberde 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın süresiz bir şekilde iktidarda kalmasının önünün açıldığı iddia edildi. Ayrıca Türkiye’nin NATO üyesi olduğu, ABD tarafından ekonomik olarak desteklendiği buna rağmen “ABD’nin DAEŞ’le mücadeledeki en önemli müttefiki” olan PKK/YPG’ye saldırdığına atıfta bulunuldu. Ek olarak terör örgütü YPG’nin Ortadoğu’daki demokratik güçlerden biri olduğu ileri sürüldü.

Türkiye’de mevcutta uygulanan parlamenter sisteme göre yürütme organının başı konumundaki Başbakan parlamentodan güvenoyu alıp hükümeti kurabildiği müddetçe görevde kalabilir. Bu konuda herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Ancak, “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” ile yürütmenin başında bulunacak Cumhurbaşkanı’nın görev süresi kısıtlanıyor. 16 Nisan referandumunda değişen Anayasa’nın 101’nci maddesi göre Cumhurbaşkanlığı dönem süresi 5 yıl olacak ve bir kişi en fazla 2 dönem Cumhurbaşkanlığı yapabilecek. İsrail yasalarına göre ise yürütmenin başından bulunan Başbakan’ın görev süresine dair hiçbir kısıtlama bulunmuyor.

YPG’nin terör örgütü PKK’nın Suriye’de faaliyet gösteren kollarından biri olduğu sabit. Ayrıca, YPG’nin PKK’nın uzantısı olduğu ve bölgede gerçekleştirdiği terör faaliyetleri de uluslararası kurumlar tarafından da defalarca teyit edildi. PKK/YPG’nin sivil yerleşim yerlerini yakıp yıktığı, sivilleri vahşice katlettiği, çocukları ve sivil halkı savaşa zorladığı ve istismar ettiği gibi sistematik olarak gerçekleştirdiği birçok terör faaliyeti İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü’nün raporlarında defalarca yer aldı.

Türkiye, NATO’nun 2. büyük ordusuna sahip olmasına rağmen, “ABD’den NATO askeri yardımlar programı” kapsamında sembolik bir yardım alıyor. Türkiye’nin 2017 yılında aldığı mali yardım 3.8 milyon dolar. Buna karşın İsrail aynı mali yılda ABD’den 3 milyar 775 milyon 735 bin dolar mali yardım aldı. İsrail NATO üyesi olmamasına ve üye devletlere karşı bir sorumluluğu bulunmamasına rağmen Türkiye’nin tam 993 katı mali yardım aldı. Türkiye’nin ABD’den NATO kapsamında aldığı mali yardım kişi başına 4,5 sente tekabül ediyor. İsrail ise ABD’den kişi başı 443,8 dolar mali yardım alıyor yani Türkiye’nin tam 9995 katı.

NATO’nun en büyük ikinci ordusu olan Türkiye Kore Savaşına 5000 asker gönderdi. 717 asker Kore’de şehit oldu. Ek olarak, Türkiye NATO misyonlarının bir parçası olarak Bosna, Kosova, Afganistan ve Somali kıyılarına asker gönderdi.

 

Doğru Haber Linkleri: HRW, SAM, SAM, AMNESTY

Yalan Haber Linkleri: Jerusalem Post

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir