YALAN

"Maçka Parkı'nda Ağaç Katliamı Yapılıyor" Yalanı

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu

İBB tarafından yapımına başlanan Dolmabahçe-Levazım tünelinin inşaatı Maçka Parkı’nın giriş bölümünden başladı. Maçka forumu, gençlik komiteleri vb. birçok platform ve grup sosyal medya üzerinden parkta doğa tahribatı yapıldığı, parkın yok edildiği ve ağaçların kesildiğini iddia eden birçok paylaşım yapıyor. Park çevresinde ve İBB binasının önünde, parktaki ağaçların kesildiği ve bir doğa katliamı yapıldığı ileri sürülerek çeşitli eylemler düzenleniyor. Kitleler doğayı koruma adı altında eylem yerlerine çağırılıyor. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’da Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla İBB önündeki eyleme katılacağını bildirerek, insanları eyleme davet etti.

Bazı marjinal gruplar ise Maçka Parkı’nda ağaç katliamı yapılıyor iddiasıyla kitleleri parka davet ederek "gezi kalkışması" benzeri bir kalkışma çağrısında bulunuyor.

İBB tarafından yapılan Dolmabahçe-Levazım tünelinin inşaatı toplam 140 bin metrekare alanı bulunan Maçka Parkı’nın sadece 3500 metrekarelik bölümü etkileniyor. İnşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra 3500 metrekarelik alan yeşillendirilerek tekrar eski haline döndürülecek. Proje hakkındaki açıklamalara bakıldığında malum medya ve marjinal gruplar tarafından ortaya atılan ağaç katliamı yapılıyor iddialarının gerçeği yansıtmadığı görülüyor.

İBB tarafından yapılan tünel çalışmaları kapsamında ağaç kesimi yapılmadı. Maçka Parkı’nın 3500 metrekarelik bölümünde bulunan 176 ağaç uzman ekipler eşliğin özel yöntemler kullanılarak taşındı. Dünya’nın birçok yerinde kullanılan “ROOTBALL” yöntemi ile taşınan ağaçlar, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda Sarıyer’de bulunan Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı’na dikildi. Tünel projesi tamamladıktan sonra Maçka Parkı eskisiden daha yeşil hale getirilecek.

Tünel projesinin tamamlanması ile birlikte günlük çift yönlü 33.000 araç geçişi olması ve 23 bin 715 kg karbondioksit salınımının azalması hedefleniyor. Bu rakam yaklaşık 396 bin ağacın absorbe ettiği karbondioksit miktarına tekabül ediyor. Projenin bitmesiyle birlikte Maçka Parkı daha yeşil hale geliyor ve karbondioksit salınımında ciddi bir düşüş sağlanıyor. Tüm bu rakamlar incelendiğinde Dolmabahçe-Levazım tünelinin doğaya katkı sağladığı görülüyor.

 

Dolmabahçe- Levazım Tüneli

İBB tarafından yapımına başlanan Dolmabahçe-Levazım tüneli ile 70 dakikalık yolun 5 dakikaya düşmesi hedefleniyor. İstanbul trafiğinin en önemli noktalarından olan Beşiktaş trafiği bu projeyle rahatlatılacak. Tünelin toplan uzunluğu 7.800 metre olacak.

 

Doğru Haber Linkleri: İBB, İBB

Yalan Haber Linkleri: Twitter, Twitter, Twitter

 

 

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir