YALAN

"Ekonomik Saldırı Boyunca Kamuoyuna Servis Edilen Yalanlar"

Temsili
Temsili

ABD’nin aldığı politik kararlar ve ABD Başkanı Donald Trump ve yönetiminin açıklamalarıyla birlikte Türkiye’de de döviz kurlarında irrasyonel değişiklikler meydana geldi. ABD bir anlamda Türkiye’ye karşı ekonomik bir saldırı başlattı. ABD’nin ve kontrolündeki fonların Türkiye saldırıları devam ederken gerek iç gerekse dış basında konu ile ilgili birçok asılsız iddia gündeme getirildi.

 

1- İngiliz Financial Times gazetesi 10 Ağustos 2018’de Avrupa Merkez Bankası’nın Türkiye’de faaliyet gösteren BBVA, BNP Paribas ve UniCredit gibi Avrupa merkezli bankaları kur hareketi sebebiyle uyardığını iddia eden bir haber yayınladı.

İngiliz Financial Times gazetesinin 10 Ağustos’ta gündeme getirdiği Avrupa Merkez Bankası’nın Türkiye’deki Avrupa merkezli bankaları uyardığı iddiası doğru değil. BBVA yaptığı açıklamada Avrupa Merkez Bankası’nın kendilerini uyarmadığını ve Türkiye’deki durumun kendileri ve ekonomi için herhangi bir risk teşkil etmediği belirtti.

 

2- ABD merkezli Bloomberg de 10 Ağustos tarihli bir haberinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)’nın bankaları acil koduyla toplantıya çağırdığını iddia etti.

BDDK ise Bloomberg tarafından bankaları acil koduyla toplantıya çağırdıklarına yönelik iddiaları yalanlayarak kurumun bu yönlü bir kararının olmadığını bildirdi.

 

3- 12 Ağustos’ta Türk Lirasına karşı gerçekleştirilen uluslararası operasyon sırasında da sosyal medyada devletin bankalarda bulunan mevduatlara el koyacağına ve banka hesaplarında bulunan dövizlerin TL’ye çevrileceğine yönelik birçok iddia gündeme getirildi.

Sosyal medya gündeme gelen iddialara ise cevap Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la birlikte Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından geldi. Albayrak yaptığı açıklamada mevduatlara el konulacağına ya da banka hesaplarında bulunan dövizlerin TL’ye çevrileceğine yönelik iddiaların tamamen asılsız olduğunu ve konuyla ilgili yasal işlem başlatılacağını duyurdu. Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medya üzerinden dolar kur yükselişini provoke edici ve algı oluşturacak şekilde 07.08.2018 tarih itibariyle paylaşım yapan 346 sosyal medya hesabı tespit edildiğini ve konuyla alakalı adli işlemlerin başlatıldığını duyurdu.

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir