YALAN

Kamuoyunda "Nükleer Enerji" İle İlgili Dolaşan Asılsız İddialar

Nükleer santral
Nükleer santral

Türkiye tarihinin en büyük enerji yatırımı olan "Akkuyu Nükleer Enerji Santrali"nin temeli 3 Nisan 2018 tarihinde  atıldı. Akkuyu’nun temelinin atılması ile birlikte basında ve sosyal medyada nükleer enerji ile ilgili birçok yalan bilgi dolaşıma girdi.

 

 

Yalan 1: Dünya nükleer enerjiden vazgeçiyor.

Dünya’da 30’dan fazla ülke nükleer enerji santraline sahip. 1979 yılında 81 olan nükleer santral sayısı bugün 450’ye çıktı. Avrupa’da 128 ABD’de ise 99 nükleer reaktör var. Şu anda 15 ülke 56 nükleer reaktör yapılıyor.

Yalan 2: Nükleer santraller atom bombası gibi patlayabilir.

Nükleer santralin atom bombası gibi patlama ihtimali yok. Çünkü radyoaktif maddenin
patlayabilmesi için iki şart gereklidir ve bunlar nükleer enerji santrallerinden bulunmaz.
Birinci şart en az %90 zenginliğinde bir nükleer yakıttır. Nükleer santral yakıtları (%1-%5)
arası zenginliktedir. İkinci şart ise patlamayı tetikleyecek kinetik enerjidir. Ancak nükleer
santrallerde kinetik enerji de bulunmaz.

Yalan 3: Nükleer enerji çevre dostu değil.

Nükleer enerji çevre dostu bir teknolojidir. Nükleer enerji santralleri çevreyi kirletmez. Akkuyu’nun çevreye yapacağı radyasyon etkisi; petrol, kömür ve akaryakıt ile çalışan, zararlı maddeleri havaya atan elektrik santrallerin etkisine kıyasla çok daha düşüktür. Ayrıca, Nükleer santraller "sera etkisi" oluşturmaz.

 

Yalan 4: Nükleer santral atıkları çevreye zarar verir.

Yılda 1000 MW elektrik üreten bir santralde ortalama 25 ton nükleer atık çubuğu çıkar. Söz konusu atığı hacmi bir yemek masası büyüklüğüne denk gelir. Nükleer atıklar atom ve nötron bombası yapılırken ortaya çıkar.

Yalan 5: Nükleere gerek yok, enerji sorunu yenilenebilir kaynaklarla çözülebilir.

Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarına aralıksız yatırım yapıyor. Yenilenebilir kaynaklarla enerji ihtiyacının tamamını karşılamak imkânsız. Alternatif enerji kaynaklarının sürdürülebilir
olmaması da arzda sıkıntılar doğuruyor. Dünyadaki hiçbir ülke elektriği tamamen belli bir
kaynaktan elde etmiyor. Ülkeler bu ve benzeri stratejik nedenlerle kaynak çeşitliliğine
gidiyor.

 

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir