YALAN

"TSK Juliana Kilisesi ve Brat Manastırını Bombaladı" Yalanı

Dışişleri Bakanlığı
Dışişleri Bakanlığı

22 Mart 2018 tarihinde Suriye rejimine ait SANA haber sitesinde ve Lübnan basınındaki bazı gazetelerde, UNESCO’nun "Dünya Kültür Mirası" listesinde yer alan Brat Antik Şehri’nde bulunan Juliana Kilisesi ve Brat Manastırı’nın Türk savaş uçakları tarafından bombalandığını iddia eden bir dizi haber yapıldı.

Esed rejiminin Arkeoloji ve Müzeler Müdürü Mahmut Hammud’un açıklamalarına dayandırılan haberlerde TSK’nın Afrin ve çevresinde bulunan tüm tarihi ve arkeolojik bölgeleri hedef aldığı iddia edildi. Afrin’e düzenlenen hava harekâtı sırasında Juliana Kilisesi ve Brat Manastırı’nın yerler bir olduğu ileri sürüldü. Hava harekâtından sonra ise TSK güdümündeki ÖSO kuvvetlerinin tarihi kilise ve manastırın olduğu bölgeye gelerek, tahribata devam ettiği iddia edildi. Haberlerde Türkiye’nin tarihi ve arkeolojik alanlara düzenlediği iddia edilen saldırıların durması için başta UNESCO olmak üzere uluslararası kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunuldu.

 

Dışişleri Bakanlığı, Zeytin Dalı Harekâtı çerçevesinde Afrin bölgesi yakınlarındaki Brat Antik Şehrinde bulunan Juliana Kilisesi’nin ve Brat Manastırı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava harekâtları sırasında bombalandığı ve tahrip edildiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını bildirdi. Nitekim TSK bugüne kadar Brat bölgesine ve dolayısıyla Juliana Kilisesi’ne ve Brat Manastırı’na yönelik hiçbir hava harekâtı gerçekleştirilmemiştir. Ayrıca tarihi Juliana Kilisesi’nin 2013 yılında bazı silahlı gruplar tarafından tahrip edildiğine yönelik görsel ve haberler birçok açık kaynaktan teyit edilebilmektir.

 

Doğru Haber Linkleri: Dışişleri Bakanlığı

Yalan Haber Linkleri: SANA, Jinnews, MezopotamyaAjansı

Son Yalanlar

İBB İcraatları
YALAN

İBB İcraatları

28 Temmuz, 2022
Daha önce de söylenmiş ama yapılmamıştı; Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2.el fiyatına sıfır otomobil vaadi yine daha öncesinde sonuçsuz bırakılan bir vaadi akıllara getirdi. Özgür Özel "CHP'ye oy verene traktör bedava!" söyleminde bulunmuş fakat icraati olmamıştı.
Sosyal Medya Tiyatrocuları
YALAN

Sosyal Medya Tiyatrocuları

12 Haziran, 2022
CHP'nin mitinginde 21 Mayıs 2022 tarihinde kürsüye yeni bir isim daha çıkartıldı; Nusret Güllü. “Ayağımda ayakkabı bile yok!” diyen Nusret Güllü’nün sosyal medya hesabı incelendiğinde arkadaşlarıyla beraber eğlence mekanlarında çekilmiş olan fotoğrafları sosyal medyada “Sanırım bir tek ayakkabı almaya paran yok!” yorumlarının gelmesine sebep oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar
YALAN

Diyanet İşleri Başkanlığı Hakkında Çıkan Yalanlar

11 Haziran, 2022
CHP yandaşı Sözcü Gazetesi’nin "Diyanet camilerden T.C. ibaresini kaldırıyor." İddiası da sosyal medyada dönem dönem karşımıza çıkan diğer bir iddia.  Geçtiğimiz günlerde yeniden karşımıza çıkan bu iddiaya Diyanet İşleri Başkanlığı Twitter üzerinden açıklama getirdi. Başkanlığın paylaştığı detaylar arasında yapılacak olan değişikliğin yalnızca logo ve rengi kapsadığı da yer aldı.

HAKKIMIZDA

Günün Yalanları logo

Günün Yalanları, yazılı ve görsel medyada yapılan haberleri, politikacıların dile getirdiği iddiaları ve sosyal medyada dolaşan şüpheli bilgilerin doğruluğunu araştırıyor.

KARDEŞ PROJE

Fact-Checking Turkey logo

Fact-Checking Turkey dış basında Türkiye hakkında çıkan haberlerin doğruluğunu yanlışlığını araştırmaktadır. İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır.

 

Boğaziçi Küresel logo

Günün Yalanları bir Boğaziçi Küresel projesidir